Eklemeli İmalat Laboratuvarı

Günümüzde üç boyutlu baskı giderek kullanımı artan ve sürekli gelişen teknolojilerin başında gelmektedir. Bu teknoloji katmanlı ya da eklemeli imalat olarak da adlandırılmaktadır. Eklemeli imalatın sağladığı kayda değer avantajlardan dolayı havacılık, uzay, savunma, medikal, otomotiv, mimari vb. gibi alanlarda çeşitli yazıcı ve malzeme (metal, plastik, ahşap vb.) tipleri kullanılarak bu yöntem uygulanmaktadır. Bu kapsamda, birimimizde aşağıda özellikleri ile birlikte verilen üç boyutlu yazıcılar ile metal ve plastik parça imalatları gerçekleştirmekteyiz.

 

Toz yatak füzyon (TYF) teknolojisi güçlü bir eklemeli imalat yöntemidir. Doğrudan metal lazer sinterleme tezgahında da bu yöntem uygulanmaktadır.  Bu tezgâh üç boyutlu metal parçaları imal etmek amacıyla toz yatağında bulunan metal tozlarını birleştirmek için ısı kaynağı olarak bir lazer kullanır.

Tezgâh özellikleri:

İmalat boyutları: 250 mm x 250 mm x 325 mm

Lazer tipi: Yb-fiber lazer, 200 W

Hassas optik: F-theta-lens, yüksek hızlı tarayıcı

Tarama hızı: Maksimum 7 m/s

Değişken odak çapı: 100-500 µm

Pozisyon tekrar edilebilirliği: £ ± 0.005 mm

Güç tüketimi: Maksimum 8.5 kW

Azot jeneratörü: Mevcut

Yazılımlar: EOS RP Tools, EOSTATE, EOS PSW

Kullanılabilen malzemeler: EOS MaragingSteel MS1, EOS StainlessSteel GP1, EOS StainlessSteel PH1, EOS CobaltChrome MP1, EOS Titanium Ti64, EOS Titanium Ti64ELI, EOS NickelAlloy IN718, EOS NickelAlloy IN625, EOS Aluminium AlSi10Mg

  • Hassas toz serme ve imalat platformu kaldırma ünitesi vasıtasıyla metal tozları her katmana düzenli bir şekilde serilmektedir.
  • Toz serme için metal tozu malzemesine bağlı olarak yüksek hız çeliği veya seramik bıçak kullanılmaktadır. Toz serme hızı ise 40-500 mm/s aralığındadır.
  • Platform ısıtma modülü sayesinde parçadaki iç gerilmeler azaltılmakta ve ilk katmanın platforma iyi bir şekilde kaynak olması sağlanmaktadır. Platform ısıtma modülü kullanılan metal toz malzemeye bağlı olarak 40-100 °C aralığında çalışabilmektedir.
  • Metal tozu malzemesine göre argon ve azot atmosferinde imalat gerçekleştirilebilmektedir.
  • Cihazın yazılım modülleri aracılığı ile tüm imalat süreci izlenerek parça kalite ve imalat raporu düzenlenebilmektedir.
  • Ayrıca cihaz yazılımı imalat parametrelerinin değiştirilmesine imkân sağlayarak farklı mekanik özelliklere sahip deneysel ve endüstriyel parçalar imal etmek mümkün olmaktadır.

 

Bağlayıcı püskürtme diğer bir eklemeli imalat yöntemidir. Bu yöntemde bağlayıcı sıvı toz yatağına püskürtülerek üç boyutlu katı parça katman katman oluşturulmaktadır. Toz malzeme olarak metal, kum, seramik, plastik, kompozit vb. malzemeler kullanılabilmektedir. Z Printer 310 Plus üç boyutlu yazıcı alçı-seramik kompozisyonu olan bir toz malzeme kullanarak parça imalatı gerçekleştirmektedir. Bu yazıcı kalıpçılık, mimari, sanat, medikal, hızlı prototipleme, tersine mühendislik vb. gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Teknik özellikleri:

İmalat boyutları (x, y, z) : 203 mm x 254 mm x 203 mm

Çözünürlük: 300 x 500 dpi

İmalat hızı: 25 mm/saat

Katman kalınlığı: 0.089-0.203 mm

Cihaz yazılımı: ZPrint

 

‍Ergiyik biriktirme (EB) yöntemi yaygın bir şekilde kullanılan eklemeli imalat yöntemidir. Bu yöntemde, parça imal etmek için temel olarak ergiyik haldeki termoplastik filament istenilen alanlara tezgâh eksen hareketleri ile serilir. Bu prensip ile çalışan Zaxe Z1 yazıcısı endüstriyel tip bir EB yazıcısıdır. Adı geçen yazıcıda PLA, ABS, PETG, FLEX, Naylon vb. gibi filament tipleri kullanılabilmektedir. Tersine mühendislik, mimarlık, medikal, hobi vb. alanlarda bu yazıcı sıklıkla kullanılmaktadır.

Teknik özellikleri:

İmalat boyutları: 200 mm x 200 mm x 205 mm

Yazıcı boyutları: 550 x 570 x 715 mm

Katman kalınlığı: 0.1-0.6 mm

Baskı kafası: Tek

Nozül çapları: 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 mm

Filament tipleri: PLA, ABS, PETG, Flex, Nylon vb.

Filament çapı: 1.75mm

Maksimum nozül sıcaklığı: 320 °C

Yazılım: Zaxe xDesktop