YETEM Altyapısına Yeni Cihazlar/Tezgahlar/Ekipmanlar Kazandırıldı...

“FBG-2024-9554 Döngüsel Ekonomiye Katkı: Tarımsal ve Plastik Atıkların Geri Kazanımı”, “FBG-2024-9529 Süleyman Demirel Üniversitesi'nin Tescillenen Ürünlerinin Eklemeli İmalat Teknolojileri ile Üretilmesi” ve “FBG-2025-9609 Performansa Dayalı Kaynak Yönetimi Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Akademik Destekle Entegrasyonu” güdümlü projeleri kapsamında YETEM birimlerine yeni cihazlar/tezgahlar/ekipmanlar kazandırıldı. Bu cihazlar/tezgahlar/ekipmanlar sayesinde YETEM test/analiz/imalat yelpazesi genişleyerek hizmet kalitesi daha da artırıldı.

Bahsi geçen projelerin desteklenmesinde başta rektörlük olmak üzere emeği geçen herkese ve YETEM personellerine teşekkür ederiz.

 

Yeni cihazlar/tezgahlar/ekipmanlar hakkında detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir. Ayrıca cihazlar/tezgahlar/ekipmanlar hakkında teknik bilgi ve randevu almak için ilgili birim personelleri ile iletişime geçilebilir.

 

1.     UYGULAMALI TEMEL BİLİMLER BİRİMİ

Bu kapsamda, yeni satın alınan Shimadzu Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ve Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazlarımız laboratuvar altyapımıza kazandırılmıştır. Cihazların kurulum, eğitim ve validasyon işlemleri Aralık 2024 tarihinde ANT TEKNİK firması uzmanları tarafından başarıyla gerçekleştirilmiştir.

 

YETEM Uygulamalı Temel Bilimler Laboratuvarı altyapısı, yeni nesil azot/protein analiz cihazları ile de güçlendirilmiştir. Buchi Kjeldahl azot/protein sistemi ile ilgili kurulum ve kalibrasyon işlemleri tamamlanmış olup, teknik eğitim süreci halen devam etmektedir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından cihaz aktif olarak analiz hizmeti vermeye başlayacaktır.

 

1.1            SHIMADZU LC-2050C CİHAZLARI

Laboratuvarımızda 2000 yılından beri kullanılan eski HPLC sistemlerinin teknolojik olarak yetersiz kalması, yedek parça temininde zorluk yaşanması ve düşük konsantrasyonlu bileşenlerin analizinde hassasiyet eksikliği gibi nedenlerle iki yeni nesil HPLC cihazı (RID-20A ve RF-20A dedektörlü) kazandırılmıştır.

 

Bu cihazlar sayesinde:

  • Çok düşük konsantrasyonlardaki bileşikler yüksek doğrulukla analiz edilebilecektir.
  • Zaman ve maliyet tasarrufu sağlanarak hizmet hızı artırılmıştır.
  • Kimya, biyoloji, ilaç, gıda, çevre ve kozmetik sektörlerine yönelik geniş kapsamlı analizler (vitamin, fenolik bileşik, pestisit, hormon, aminoasit, koruyucu madde vb.) yapılabilecektir.

 

 

 

1.2            SHIMADZU NEXIS GC -2030 GCMS – QP2050 GC-MS-FID CİHAZI

Merkez laboratuvarımıza kazandırılan Shimadzu Nexis GC-2030 ve GCMS-QP2050 GC-MS-FID cihazı, daha önce kullanılan Shimadzu GC-2010 SE ve MS QP 5050 sistemlerine göre önemli teknolojik gelişmeler içermektedir. Bu cihaz; GC-MS ile yapısal tanımlama ve moleküler düzeyde analiz, FID ile ise kantitatif (miktarsal) analiz imkânı sunarak iki güçlü dedektörü bir arada kullanma avantajı sağlamaktadır. Bu yeni nesil cihaz sayesinde analiz kapasitesi, hassasiyet ve işlem hızı önemli ölçüde artmıştır. Bu cihaz hem akademik araştırmaların niteliğini artırmakta hem de dış analiz hizmetlerinde zaman ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Aynı zamanda modern altyapı sayesinde ulusal ve uluslararası proje başvurularında teknik kapasite açısından önemli bir güç oluşturmaktadır.

 

  • Yüksek Hassasiyet ve Hız: Yeni GC-MS sistemi, saniyede 30.000 u tarama kapasitesi ve ≤15 fg algılama limiti ile ultra düşük konsantrasyonlardaki bileşenleri güvenilir biçimde tespit eder.
  • Çift Dedektör Kullanımı (FID + MS): Aynı örnekten hem yapısal (kalitatif) hem de miktarsal (kantitatif) bilgi alınmasına olanak tanır.
  • Kolay Bakım – DuraEase İyon Kaynağı: 1 dakikada yapılabilen iyon kaynağı bakımı sayesinde cihaz kullanım süresi ve verimliliği artmıştır.
  • Eski Cihazlara Kıyasla Genişletilmiş Uygulama Alanı: Gıda, çevre, farmasötik, petrokimya, biyoteknoloji ve kozmetik sektörlerinde daha geniş analiz olanakları sunar.

 

 

 

1.3            BÜCHİ KJELDAHL AZOT / PROTEİN ANALİZ CİHAZI (MODEL: K-439 KB YAKMA ÜNİTESİ VE K-365 MULTİKJEL T GI DİSTİLASYON ÜNİTESİ)

Cihazın sistem güncellemeleri ve kalibrasyon işlemleri tamamlanmış olup, teknik eğitimlerin verilmesi amacıyla hazırlık sürecindedir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından cihaz, çok kısa süre içinde kullanıma açılacaktır.

Yeni sistemiyle cihaz, gıda, yem, çevre ve biyoteknoloji gibi birçok alanda daha hızlı ve güvenilir azot/protein analizleri yapılmasına olanak sağlayacaktır.

 

  • Cihaz, toplam azot (Kjeldahl yöntemi) ve ham protein analizlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır.
  • Manuel ve yarı otomatik çalışma seçenekleriyle kullanıcıya esnek bir analiz süreci sunmaktadır.
  • Ön yakma ünitesi ile distilasyon sistemi entegre olarak çalışmakta ve analiz süreçlerini hızlandırmaktadır.
  • Çeşitli örnek matrislerinde yüksek doğrulukla analiz yapılabilmektedir
  • Her bir örnek için distilasyon süresi yaklaşık 4 dakika olup, zaman açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
  • Cihazın numune kapasitesi 6 ila 12 tüp arasında değişmekte ve çoklu analizlere imkân vermektedir.
  • Gelişmiş reaktif güvenlik sistemi ve kullanıcı koruma özellikleri sayesinde güvenli bir çalışma ortamı sunulmaktadır.

 

Uygulama Alanları:

  • Cihaz, gıda ve yem analizlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Tarım ürünlerinin kalite kontrolünde etkin bir rol oynamaktadır.
  • Çevresel numunelerin değerlendirilmesinde yüksek doğrulukla sonuç vermektedir.
  • Kimya ve ilaç sektörlerinde araştırma ve kalite kontrol süreçlerine katkı sağlamaktadır.

 

2.     MALZEME ÜRETİM VE KARAKTERİZASYON BİRİMİ

 

2.1            WITEC ALPHA 300R PL RAMAN

Moleküllerin kimyasal yapısı hakkında önemli bilgiler veren PL-Raman cihazı, şehrimiz ve üniversitemiz bünyesinde mevcut değildir. Fakat önemli bir karakterizasyon türü olan raman spektroskopisi için merkezimize gelen talepler oldukça fazla olup yeni nesil araştırmalarda duyulan ihtiyaçlar nedeniyle WITEC Alpha 300R PL Raman cihazı satın alınmıştır.

 

 

Bu cihazlar ;

  • Fotolüminesans (PL), fotofizik, fotokimya, biyofizik ve yarı iletken araştırmaları,
  • Tek ve çoklu üssel bozukluklar,
  • Zamana bağlı emisyon spektroskopisi,
  • Monomer eksimer kinetiği,
  • Zamana bağlı floresans anizotropisi,
  • Çözücü gevşeme dinamiği,
  • Biyomedikal, malzeme fiziği, ilaç sektörü, sensör uygulamaları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

 

2.2            HITACHI NEXTA STA 300 SERIES (DSC + TGA)

Termogravimetrik analiz (TGA); zaman içinde kademeli ısıtmanın etkisi altında malzemelerin termal özelliklerini ve kararlılığını belirlemek için kullanılmaktadır. TGA- DSC analizleri için gelen taleplerin fazla olması ve merkezimizde bu türde analizleri yapabilecek düzeyde cihazın bulunmaması nedeniyle HITACHI NEXTA STA 300 Series (DSC + TGA) cihazı satın alınmıştır.

 

 

Cihaz ile yapılabilecek analizler;

  • Aynı anda termogravimetri ve DSC ölçümleri,
  • Sıcaklık modülasyonlu DSC kullanılarak, DSC cihazı tarafından ölçülemeyen geniş bir sıcaklık aralığında özgül ısı kapasitesi ölçümleri,
  • Geleneksel uygulamalara ek olarak kompozit malzemeler ve eser miktarda nem bileşenlerinin kantitatif tespiti.

 

3.     TEST VE ANALİZ BİRİMİ

 

3.1            VERKA 10 – 90 HA SHORE A SERTLİK ÖLÇME CİHAZI 446-100A

Shore A ölçüm cihazı ASTM D2240, DIN 53505, ISO/868, JIS R7215 uluslararası standart ve/veya standartlarına uygun olarak elastomerler, kauçuklar, lastikler, elastomerler, yazıcı ruloları, esnek poliakrilikler, silikon, pvc, vinil ve diğer esnek malzemelerin sertliğini ölçmek için kullanılmaktadır. Bu tip sertlik ölçerleri genellikle yumuşak ve orta sertlikteki malzemelerde kullanılmaktadır. Cihaz bulunan kırmızı ibre ölçülen en yüksek sertlik değerini edinmemizi sağlamaktadır. 10 – 90 (HA) değerleri arasında 1 (HA) ölçüm hassasiyetinde malzemelerde minimal düzeyde yüzeysel bir deformasyonla ölçümler alınabilmektedir. Standa bağlanabilmesi sayesinde daha hassas ve yüksek doğrulukta ölçümler yapılabilmektedir. Kalite kontrol süreçlerinde tercih edilen bir cihazdır.

 

 

4.     TASARIM VE İMALAT BİRİMİ

 

4.1            FORMLABS FORM 4 REÇİNELİ 3 BOYUTLU YAZICI

Üniversitemiz YETEM altyapısına kazandırılan 200×125×210 mm imalat hacmine sahip Reçineli 3B yazıcı, yüksek hassasiyetli üretim kabiliyetiyle biyouyumlu ve biyouyumsuz reçinelerle çalışabilmektedir. Ayrıca PreForm yazılımının hızlı ve kolay kullanımından faydalanılabilmektedir. Temelinde Stereolitografi reçine kürleme teknolojisine dayalı olan bu reçineli 3B yazıcı gelişen teknoloji ile birlikte Low Force Display™ (LFD) teknolojisini de kullanıma sunabilmektedir. LFD teknolojisi ile imalat tablasının tüm alanı tek seferde ve aynı hızda kürlenebilmektedir. Böylece her katman, parça yüzey alanından bağımsız 100 mm/saat ‘lik sabit bir imalat hızına sahiptir. Çoğu parça 2 saatten kısa sürede imal edilebilmektedir. Kullanılan reçine Formlabs’ın kendi reçineleri olup belli standartları içermektedir ve böylece tutarlı ve yüksek kaliteli baskılar sağlanabilmektedir.

 

      

 

Verilebilecek Hizmetler;

  • Dental (Cerrahi Planlama Modelleri, Dental Cerrahi Kılavuzlar),
  • Mühendislik,
  • Otomotiv,
  • Havacılık,
  • Eğitim,
  • Medikal vb. endüstrilere yüksek hassasiyetli imalatlar yapılabilir.


 

4.2            SC550 CNC TEL EROZYON TEZGÂHI

880 mm x 570 mm tabla ölçülerine, X: 550 mm, Y: 450 mm ve Z: 300 mm kesebilme kabiliyetine sahip CNC Tel Erozyon Tezgâhı üniversitemiz YETEM altyapısına kazandırılmıştır. 400 kg’a kadar yük taşıma kapasitesi ile ağır parçalar kolaylıkla kesilebilmektedir. Öte yandan x, y ve z eksenlerinin kontrolü servo motorlar sayesinde ∓ 0.005 mm kesme hassasiyeti elde edilmektedir. 0.18 mm tel kalınlığı ile 0.8 μm yüzey kalitesinde kesim kabiliyeti sunabilmektedir. Bununla birlikte 250 mm/dk maksimum kesme hızlarına çıkabilmektedir. Bu teknolojileri üzerinde barındıran CNC Tel Erozyon Tezgâhı yüksek hassasiyetli ve açılı kesme kabiliyetleri sunarak belli standartlarda hizmetler verebilmektedir.

 

 

Verilebilecek Hizmetler;

  • Mühendislik (Hassas kesim, kare delik vb.),
  • Otomotiv,
  • Havacılık (Metal Eklemeli İmalat ile üretilen parçaların tabladan kesilmesi vb.),
  • Eğitim,
  • Medikal vb. endüstrilere yüksek hassasiyetli kesim işlemleri yapılabilir.


 

4.3            CRAFT CR3290DK UNİVERSAL TORNA TEZGÂHI

İki eksen dijital koordinat gösterge panelli, emniyet anahtarlı, ayna siperliği ve özel soğutma sistemine sahip Universal Torna Tezgâhı üniversitemiz YETEM altyapısına kazandırılmıştır. 1.5 kW 400 V motor gücüne sahip olup çapı 320 mm’ye kadar olan parçaların tornalanması kolaylıkla yapılabilmektedir. 920 mm punta mesafesinde 65-1800 d/dk hızlara çıkabilmektedir. Tamamen mekanik olan Universal Torna Tezgâhlarına kıyasla dijital koordinat okuyucusu sayesinde iki eksende de tutarlı bir tornalama işlemi gerçekleştirebilmektedir.

 

 

Verilebilecek Hizmetler;

  • Alın tornalama,
  • Dış çap tornalama,
  • Konik tornalama,
  • Delik delme,
  • Pah kırma,
  • Kanal açma,
  • Basit kesme işlemleri,
  • Diş açma,
  • Kılavuz çekme,
  • Pafta çekme,
  • Tırtıl çekme vb. imalatlar yapılabilir.
Yayın Tarihi: 09/05/2025
Okunma Sayısı: 116