YETEM Altyapısında Bulunan Cihazlarda/Tezgâhlarda/Ekipmanlarda İyileştirmeler Yapıldı…
“FBG-2024-9554 Döngüsel Ekonomiye Katkı: Tarımsal ve Plastik Atıkların Geri Kazanımı”, “FBG-2024-9529 Süleyman Demirel Üniversitesi'nin Tescillenen Ürünlerinin Eklemeli İmalat Teknolojileri ile Üretilmesi” ve “FBG-2025-9609 Performansa Dayalı Kaynak Yönetimi Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Akademik Destekle Entegrasyonu” güdümlü projeleri kapsamında YETEM birimlerinde yer alan birçok cihazda/tezgâhta/ekipmanda iyileştirmeler yapıldı. Bu iyileştirmeler sayesinde YETEM test/analiz/imalat yelpazesi genişleyerek hizmet kalitesi daha da artırıldı.
Bahsi geçen projelerin desteklenmesinde başta rektörlük olmak üzere emeği geçen herkese ve YETEM personellerine teşekkür ederiz.
İyileştirme yapılan cihazlar/tezgâhlar/ekipmanlar hakkında detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir. Ayrıca cihazlar/tezgahlar/ekipmanlar hakkında teknik bilgi ve randevu almak için ilgili birim personelleri ile iletişime geçilebilir.
1. UYGULAMALARI TEMEL BİLİMLER BİRİMİ
1.1 PERKIN ELMER ICP-MS NEXION 300X CİHAZI (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA-MASS SPECTROMETRY
Çevre Mühendisliği Bölümü ile yapılan iş birliği kapsamında YETEM Merkez Laboratuvarı’na devredilmiştir. Bu cihaz, ppt (trilyonda bir) düzeyinde hassasiyet sunarak ultra iz element analizlerine olanak tanımaktadır. Cihazın kapsamlı bakım ve kalibrasyon işlemleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirilerek yeniden aktif olarak hizmete alınması planlanmaktadır.
Teknik ve Uygulama Avantajları:
- ICP-OES'e göre daha düşük limitlerde ölçüm sağlar.
- İzotop oranı belirleme özelliği sayesinde adli bilimler, çevre, jeoloji ve nükleer uygulamalar gibi çok disiplinli alanlara katkı sunar.
- Biyolojik örneklerde toksik element analizinden, gıdalarda ağır metal kontrolüne kadar geniş yelpazede hizmet verir.
- Üniversitenin farklı fakülte ve bölümlerine disiplinler arası destek sağlar.
2. GENETİK ARAŞTIRMALAR BİRİMİ
2.1 MIKROARRAY (AFFYMETRIX GENECHIP) SİSTEMİ
YETEM Genetik Araştırmalar Birimi’nde bulunan Mikroarray (Affymetrix GeneChip) sistemi, kapsamlı bakım ve validasyon süreçlerinin ardından yeniden kullanıma sunulmuştur. Bu kapsamda, Affymetrix GeneChip Hybridization Oven 645, GeneChip Scanner 3000 7G ve Fluidics Station 450 cihazlarının bakım, aplikasyon ve validasyon işlemleri Kasım 2024 tarihlerinde yetkili firma uzmanı tarafından (Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Alper Furkan ERCAN) başarıyla gerçekleştirilmiştir. Kurulum ve aplikasyon süreci boyunca hem yazılımsal hem de donanımsal testler başarıyla tamamlanmış ve cihazlar validasyon süreçlerinden geçirilmiştir. Sistem, ileri düzey genetik ve moleküler biyoloji çalışmaları ile birlikte disiplinler arası araştırmalar için de kullanıma hazır durumdadır.
Sistemin Sağladığı Avantajlar:
- Düşük örnek ihtiyacı ile yüksek verimlilik,
- Zaman/maliyet tasarrufu,
- Karşılaştırmalı analiz imkânı,
- Araştırmalara katkı sağlayacağı stratejik avantajlar ile ileri düzey genomik araştırmalar için güçlü bir platform oluşturmasının yanı sıra multi-disipliner araştırmalara da olanak sağlaması amacı ile hizmete sunulmuştur.
Bu sistemin hizmete alınmasıyla birlikte, başta genetik ve biyoteknoloji olmak üzere sağlık, tarım ve çevre alanlarında faaliyet gösteren tüm araştırmacılara yüksek verimli veri üretimi desteği sağlanacaktır.
3. MALZEME ÜRETİM VE KARAKTERİZASYON BİRİMİ
3.1 BRUKER D8 ADVANCE TWIN-TWIN XRD SİSTEMİ İYİLEŞTİRMESİ
Bruker D8 Advance Twin-Twin XRD Sisteminde desen tayini, stress analizleri vb. için kullanılan mevcut kütüphanenin kullanım süresi dolmuş ve 2025 tarihli güncel PDF2 XRD kütüphanesi satın alınmıştır. Bu sayede 2013 tarihli eski kütüphanede olmayan desen kartları yeni kütüphane ile güncellenerek analizi yapılabilir malzeme kapsamı genişletilmiştir. Ayrıca analiz için kullanılan arayüz programları en güncel versiyonları ile değiştirilerek araştırmacıların ihtiyaçlarına daha etkin cevap verebilecek hale getirilmiştir. Cihazın yazılım güncelleme ve validasyon işlemleri Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilmiş ve araştırmacılarımızın hizmetine sunulmuştur.
3.2 ez-AFM NANOMAGNETICS AFM SİSTEMİ İYİLEŞTİRMESİ
ez-AFM Nanomagnetics AFM Sisteminde analiz sonuçlarının daha iyi değerlendirilmesi için sistem güncellemesi yapılmıştır. Sistemin optik kamerası güncellenerek analiz yapılacak numunenin yüzey fotoğraf/videosu alınabilir hale getirilmiştir. Ayrıca analizlerin yapılabilmesi için gerekli ve zorunlu olan yaklaşık 1 yıl yetecek kadar TİP temin edilmiştir. Cihazın yazılım güncelleme ve validasyon işlemleri Şubat 2025-Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
3.3 SONO-TEK Flexi Coat USP SİSTEMİ İYİLEŞTİRMESİ
SONO-TEK Flexi Coat USP sistemi için cihazda bulunan püskürtme aparatı (Nozzle) güncel versiyonu (120 kHz ve 80 kHz) temin edilmiş sisteme entegrasyonu gerçekleştirilmektedir. Cihazın bakım, onarım ve validasyon işlemlerinin Mayıs-Haziran 2025 tarihlerinde tamamlanması beklenmektedir.
3.4 VAKSİS 1M4T FİZİKSEL BUHARLAŞTIRMA SİSTEMİ (PVD) İYİLEŞTİRMESİ
PVD sisteminin elektronik kontrol kartları, vakum sistemleri ve flanşlarının değiştirilmesi/yenilenmesi işlemleri devam etmekte olup Haziran 2025 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu iyileştirmeler sayesinde; kaplama talepleri daha yüksek vakum değerlerinde daha kontrollü yapılabilecek hale gelecektir. YETEM olarak hem üniversitemiz hem de bölgemiz için yüksek öneme sahip bu gelişmede emeği geçen rektörlüğümüze, tüm iş ortaklarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.